Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Διήγημα [Για την Πατρίδα!]

Το διήγημα γράφτηκε σε διαγωνισμό συγγραφής μικρού διηγήματος Επιστημονικής Φαντασίας, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του 3ου φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας Ερμούπολης (στην Σύρο). Δόθηκαν (α) μια σειρά φράσεων [Αφαιρέστε την ασφάλεια. Στοχεύστε στο κέντρο. Πιέστε την λαβή.] που θα έπαιζαν υποχρεωτικά κεντρικό ρόλο στο διήγημα και (β) ένα χρονικό περιθώριο δύο ωρών.
Συμμετείχαν επιτόπια δεκατέσσερις συγγραφείς και άλλοι επτά διαδικτυακά.
Η επιτροπή το κατέταξε στην τρίτη θέση.


Μανωλάς Εμμανουήλ, 19/05/2007

Για την Πατρίδα

Το ειδικό προσωπικό αντιμετώπισης καταστροφών είχε σπεύσει αμέσως μετά την πτώση του διαστημοπλοίου στην άκρη της πόλης. Ντυμένοι με ειδικά σκάφανδρα έβγαιναν από την θάλασσα στον εχθρικό αέρα και έψαχναν ανάμεσα στα συντρίμμια κινδυνεύοντας κάθε στιγμή να γλιστρήσουν στα κοφτερά βράχια. Αναθεματισμένα σκάφανδρα! Προτιμότερο ήταν να είχε πέσει το πλοίο στο νερό για να μπορούν να χρησιμοποιούν άνετα τα πλοκάμια τους.
Η αποστολή ήταν σαφής. Έπρεπε να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον των εισβολέων. Ήταν η πρώτη φορά που είχαν φανεί τόσο απρόσεχτοι και έχαναν ένα πολεμικό τους τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Έπρεπε να ερευνηθούν γρήγορα τα κομμάτια του, γιατί οι εισβολείς έρχονταν ξανά και κατέκαιγαν τα συντρίμμια.
Οι συγκρούσεις διαρκούσαν πολλές περιστροφές του πλανήτη γύρω από τον ήλιο του. Πάμπολλες απώλειες είχαν υπάρξει, αλλά η εισβολή διατηρούσε την αρχική της λύσσα. Όλες οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αποτυχία, αφού το μόνο που αισθανόταν ο ένας λαός για τον άλλον ήταν απίστευτη απέχθεια. Ίσως αυτή τη φορά να μπορούσε να βρεθεί ένα αδύνατο σημείο των εισβολέων, ώστε η έκβαση της σύγκρουσης να είναι ευνοϊκή για τους πολυπλοκίτες.
Οι συσκευές υποστήριξης είχαν φτάσει στην ακτή και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανοίγουν τα μεταλλικά διαμερίσματα. Δυστυχώς, η καταστροφή του διαστημοπλοίου ήταν πολύ εκτεταμένη. Μέσα του υπήρχαν μόνο λιωμένοι τετραπλοκίτες και διαλυμένες συσκευές.
Ξαφνικά, ο τολμηρός υποδιοικητής του προσωπικού έρευνας παρατήρησε ότι ένας από τους σκοτωμένους κρατούσε ένα άγνωστο κοκκινωπό όπλο. Μάλλον οι εισβολείς είχαν σχέδιο να προσεδαφιστούν και ο σκοτωμένος ήταν από το άγημα που θα προσπαθούσε να προβεί σε δολιοφθορές. Πόσο πολύ είχαν υποτιμήσει την νοημοσύνη των πολυπλοκιτών! Μέχρι να καταλάβουν πώς χάθηκε το πλοίο τους, η συσκευή ηλεκτρικής διαταραχής θα τους έκανε πολλές ζημιές.
Προσεκτικά ο υποδιοικητής σήκωσε το κόκκινο όπλο. Ευτυχώς υπήρχαν επάνω σ' αυτό οδηγίες χρήσης γραμμένες στην ηλίθια γλώσσα των εισβολέων.  Οι μεταφραστές θα μπορούσαν να καταλάβουν τι έγραφαν οι οδηγίες, γι αυτό έπρεπε να μεταφερθεί αμέσως το όπλο στα εργαστήρια. Με ταχύτατο συντονισμό με τον διοικητή, το όπλο απεικονίστηκε, απολυμάνθηκε, καλύφθηκε με προστατευτική υδατοστεγή μεμβράνη και στάλθηκε στην πόλη.
Το μεταφραστικό τμήμα έδωσε γρήγορα μια πρώτη εκτίμηση των οδηγιών:
«Πυροδιαγραφικό άγνωστο-σύμβολο άγνωστο-σύμβολο.  Αφαιρέστε την ασφάλεια. Στοχεύστε στο κέντρο. Πιέστε την λαβή. Τροφή-ξανά(?) πριν από 31/12/2017. Κατασκευή άγνωστη-λέξη για διαχωρική υπηρεσία».
Ειδικοί οπλοτεχνουργοί ειδοποιήθηκαν να  εκτιμήσουν αν μπορούσε να μελετηθεί η λειτουργία του νέου όπλου και, αν είναι δυνατό, να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του. Μετά από διαβουλεύσεις με την ανώτατη διοίκηση, αποφασίστηκε να μετακινηθεί το όπλο σε στρατιωτική εγκατάσταση μακριά από την κατοικημένη περιοχή.
Ενώ η αποστολή ήταν έτοιμη να αναχωρήσει, οι μεταφραστές έδωσαν με επιφύλαξη μια ερμηνεία της πρώτης λέξης, πυροδιαγραφικό. Το όπλο στρέφεται ενάντια σε μια πόλη. Η στόχευση γίνεται στο κέντρο της για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όταν πιεστεί η λαβή πιθανώς δημιουργείται ρήγμα στον μανδύα του πλανήτη από το οποίο αναβλύζει το πύρινο εσωτερικό και η πόλη διαγράφεται – εξαφανίζεται.
Τώρα η κατάσταση είχε γίνει πολύ σοβαρή. Η δοκιμή του όπλου, αν γινόταν, θα μπορούσε να καταστρέψει με μια ασυγκράτητη κόλαση φωτιάς τις πανάκριβες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έπρεπε να γίνουν ξανά συσκέψεις.
Στο μεταξύ οι εισβολείς δεν έμειναν αδρανείς.
Πρώτα πλησίασε ένα σκάφος σε απόσταση ασφαλείας και κατέκαψε με κάποιο πυροδιαγραφικό χαμηλής έντασης τα συντρίμμια στην ακτή. Δυστυχώς δεν είχε αποτραβηχτεί όλο το προσωπικό αντιμετώπισης καταστροφών μέσα στην θάλασσα και χάθηκαν αρκετά άξια στελέχη. Όταν μαθεύτηκε αυτό, όλοι οι πολυπλοκίτες εξοργίστηκαν βαθυκόκκινα.
Μετά μαθεύτηκε ότι προτού νυχτώσει κατέβηκαν στην πεδιάδα αρκετά πλοία των εισβολέων και ετοιμαζόταν μια βάση. Αυτό πήγαινε πολύ! Οι τετραπλοκίτες είχαν απύθμενο θράσος.
Ο τολμηρός υποδιοικητής συνέλαβε τότε ένα καταπληκτικό σχέδιο, για να καταστραφούν τα εξαμβλώματα αυτά στην πεδιάδα, να αφανιστούν από την όψη του πλανήτη, να πάρουν ένα  μάθημα και να μη τολμήσουν ποτέ πια να απειλήσουν τους ειρηνικούς πολυπλοκίτες.
 Χρησιμοποιώντας τα προνόμια του αξιώματός του, έφθασε μέχρι τα εργαστήρια που φυλασσόταν το νέο όπλο. Το πήρε κρυφά μέσα σε ένα θύλακά του και βγήκε γρήγορα έξω. Φόρεσε σκάφανδρο, και προφυλαγμένος από το σκοτάδι, προχώρησε προς την πεδιάδα. Πλησίασε πολύ προσεκτικά, αφαίρεσε την ασφάλεια του όπλου και στόχευσε στο κέντρο των εγκαταστάσεων.
Θα έχανε την ζωή του, αλλά θα γλίτωνε η πατρίδα.
Πίεσε την λαβή και ενώ πέθαινε από τα πυρά των φρουρών, είδε έκπληκτος ότι το νέο καταστροφικό όπλο απλά τους έκανε κάτασπρους από τους αφρούς.

._